by Arma Kaynar / info@eurohoops.net
NBA’de 2024/25 normal sezonunun yaklaşık ilk 30 maçlık kısmını geride bıraktık. Sezonun ilk bölümünde iki konferansta da birçok sürprize ve önceki sezondan daha iyi performans gösteren takım ve oyunculara tanıklık ettik.
Özellikle lig genelinde yaşanan sakatlıklar ve bazı oyuncuların performans düşüklüğü önceki sezon All-Star hafta sonunda izleme fırsatı yakaladığımız Joel Embiid, Paolo Banchero, Tyrese Haliburton, Tyrese Maxey, Devin Booker, Paul George, Kawhi Leonard, Bam Adebayo gibi isimlerin bu sezonki maçta yer alma ihtimalini fazlasıyla düşürüyor.
Bu durum da geçen sezona kıyasla yükseliş yakalayan Cavaliers, Rockets, Thunder gibi takımların daha fazla oyuncuyla bu All-Star şovunda yer alma ihtimalini arttırıyor.
Tabii ki All-Star seçimlerinde her sezon olduğu gibi taraftar oylaması büyük rol oynayacak. Taraftar oyları, ilk beş seçimlerini %50 oranında etkilerken; oyuncular (%25) ve medya mensuplarının (%25) oyları da belirleyici faktörler olacak.
All-Star takımlarının yedeklerini ise NBA koçları tarafından seçilecek.
19 Aralık 2024 tarihinde başlayan taraftar oylaması, 20 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecek.
Gelin hep beraber 14-16 Şubat’ta düzenlenecek All-Star haftasonu için ilk 5 oyuncusunu ve daha sonra belirlenecek 14 yedeği tahmin edelim.
Batı Konferansı Kısa Rotasyonu İlk 5:
Shai Gilgeous-Alexander, Oklahoma City Thunder
Buradaki ilk tercihimiz Batı konferansının en iyi takımının yıldız oyuncusu Shai Gilgeous-Alexander’dan yana oluyor. Bu sezon saha içinden %51 şut isabetliyle 30.6 sayı – 5.6 sayı – 6.1 asist ortalamaları yakalayan SGA, aynı zamanda ligin en iyi dış savunmacılarından biri ve bunu maç başına yaptığı 2.0 top çalmayla gösteriyor.
OKC Thunder’ın zorlu batı konferansında zirvede olmasının en büyük sebebi takım halinde yaptıkları savunma. Topa ve pas kanallarına yüksek baskı uygulayan Thunder’da savunmada işler SGA ile başlıyor. Sezonun ilk kısmında MVP yarışında bile adından sık sık söz ettiren yıldız oyuncu, rahatlıkla ilk beşteki yerini alacaktır.
Steph Curry, Golden State Warriors
Aslında buradaki ilk seçimimiz Steph Curry’den değil, özellikle sezonun son 10-15 maçlık bölümünü çok iyi geçen Dallas Mavericks‘in yıldızı Luka Doncic olacaktı.
Doncic, sezonun ilk bölümünde istikrar açısından sorunlar yaşasa da yavaş yavaş performansını yükseltmiş ve 28.1 sayı – 8.3 ribaund – 7.8 asist ortalamalarıyla Mavericks‘in zorlu batı konferansında dördüncü sıraya kadar yükselmesinde rol oynamıştı.
Ancak Doncic’in Noel gecesi Minnesota Timberwolves ile oynadıkları maçın ardından en az 1 ay boyunca parkelerden uzak kalması, Steph Curry’nin ilk beşe yerleşmesini beraberinde getirecektir.
Warriors‘ın sezonun ilk bölümündeki sürpriz performansının en büyük mimarı olan Steph Curry, 22.5 sayı – 4.8 ribaund – 6.5 asist ortalamalarıyla oynarken üç sayı çizgisinin gerisinden ise %41 ile şut atıyor.
Warriors’ın son 10-15 maçlık bölümde performansının düştüğü bir gerçek, ama Steph’in hem taraftar oylarında hem de oyuncular ve medya arasındaki seçimlerde Doncic’in de olmadığı bir senaryoda ilk beşte başlamayacağını düşünmek pek gerçekçi gözükmüyor.
Batı Konferansı Ön Alan İlk 5:
LeBron James, Los Angeles Lakers
Yıllar geçiyor, NBA’deki trendler değişiyor, basketbol evrimleşiyor, yeni yıldızlar doğuyor… 20 yıldır değişmeyen tek bir şey var: Kral James bu ligin her zaman en tepesinde.
39 yaşındaki LeBron James, doğal olarak önceki sezonlardaki kadar büyük bir yük taşımıyor. Bu da sayı ortalamasının biraz düşmesini beraberinde getirse de 9.0 asist ile 20 yıllık kariyerinin en yüksek üçüncü ortalamasını yakalamış durumda.
Sahaya çıktığı her an rekorlarına bir yenisini ekleyen LeBron James, sezonun geride kalan kısmında NBA tarihinde 40.000 sayıya ulaşan ilk oyuncu ve Kareem Abdul-Jabbar’ı geride bırakarak lig tarihinde en fazla dakika alan oyuncu rekorunu da ele geçirdi.
Nikola Jokic, Denver Nuggets
Nikola Jokic’in geçen sezonki MVP performansından sonra daha da üstüne koyması, gerçekten kimsenin beklemediği bir şeydi. Ancak Nikola Jokic, her sezon potansiyelinin bir sınırı olmadığını basketbolseverlere kanıtlamaya devam ediyor.
29.7 sayı – 12.2 ribaund – 9.1 asist ortalamalarıyla ligin üç ana kategorisinde de ilk üç sıra içerisinde yer alan tek isim olan Jokic, üç sayı çizgisinin gerisinden de %50 gibi akılalmaz bir yüzdeyle oynuyor. Eğer Sırp yıldız şu ana kadarki performansını devam ettirirse sadece All-Star seçilmekle kalmayıp, kariyerinin dördüncü normal sezon MVP’sini de cebine koyacak gibi gözüküyor.
Victor Wembanyama, San Antonio Spurs
NBA’in önümüzdeki yıllarda dünya çapındaki en büyük yıldızlarından biri olacak Victor Wembanyama, All-Star sahnesine ilk adımını bu sezon atacak. San Antonio Spurs‘ün yıldız oyuncusu, ligde geçirdiği tek sezonda dünyanın en iyi savunmacılarından biri olduğunu herkese kanıtlamıştı. Wembanyama, ligdeki ikinci yılında hücum tarafında gösterdiği gelişimle de basketbolseverleri etkilemeye devam ediyor.
Geçen sezon 21.4 sayı – 10.6 ribaund – 3.9 asist ve 3.4 blok ortalama yakalayan Wembanyama, asist (3.9) ve ribaund (10.2) istatistiklerinde bu sezon da benzer seviyelerde. Ama Spurs’ün uzaylı lakabı takılan genç yıldızı, 3.4’lük blok ortalamasını 4.0’a çekmeyi başardı. Üç sayılık atışlarda da geçen sezona kıyasla çok daha fazla denemede bulunan Wembanyama, yüzdesini de %32’den %35’e geliştirirerek sayı ortalamasını 25.4’e çıkardı.
Gayet hak eden bir şekilde All-Star maçında yer alacak olan Wembanyama, önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun gediklilerinden biri haline gelecektir.
Batı Konferansı Yedekleri
Kısa Yedek: Ja Morant, Memphis Grizzlies
Sakatlıkları ve yaşadığı saha dışı sorunlarla basketbolseverlerin gözünden biraz düşen Ja Morant, bu sezon kendini tekrar herkese hatırlattı.
21.3 sayı – 7.9 asist ortalamaları yakalayan Ja Morant, Memphis Grizzlies‘in zorlu batı konferansında 21-10’luk derecesiyle üçüncü sıraya tırmanmasını sağladı. Sakatlık sorunları öncesi batı konferanslarında bir aktör haline gelen Memphis’in lider oyuncusu, yedek oyun kurucu pozisyonunda karşılaşmada yer alacaktır.
Kısa Yedek: James Harden, Los Angeles Clippers
Kawhi Leonard’ın sakatlığı sebebiyle sezonun başlangıcını kaçıracağı açıklandıktan sonra birçokları Clippers‘ın sezonunun kaybolduğuna ikna olmuştu.
Ama Ivica Zubac ve Norman Powell gibi isimlerin yükselen performansıyla birlikte Los Angeles ekibine çok iyi liderlik eden James Harden, Los Angeles ekibini play-off yarışında tutmayı başardı ve 22.0 sayı – 8.1 asist – 6.5 ribaund ortalamalarıyla yedekler arasında tercih edilecektir.
Ön Alan Yedek: Alperen Şengün, Houston Rockets
Milli basketbolcumuz Alperen Şengün, geçen sezon biraz takımının kötü performansı nedeniyle kaçırdığı All-Star hayaline, bu sezon kavuşacak gibi gözüküyor.
Sezona biraz yavaş başladıktan sonra gitgide vites yükselterek Houston Rockets‘ın batı konferansında ikinci sırada yer almasına liderlik eden Alperen Şengün, hücumdaki üretiminin yanında savunmada da önemli bir gelişim göstermiş vaziyette.
Rockets’ın ligdeki en iyi savunmalardan biri haline gelmesinde kritik bir rol oynayan Alperen, 18.6 sayı – 10.4 ribaund – 5.2 asist – 1.2 top çalma ve 1.0 blok ortalamalarıyla birlikte Jokic, LeBron, Wembanyama, Anthony Davis ve Kevin Durant gibi isimlerin yanında All-Star kadrosunda kendine yer bulacaktır.
Ön Alan Yedek: Kevin Durant, Phoenix Suns
Sezonun ilk kısmında iki farklı dönemde sakatlık sorunları yaşasa da Kevin Durant, 2024/25 sezonunda parkeye adım attığı her anda lig tarihinin gördüğü en özel skorerlerden biri olduğunu herkese bir kez daha hatırlattı.
%51 ile 27.1 sayı – 6.6 ribaund – 3.9 asist ortalamaları yakalayan Durant’in oynadığı 19 maçta Phoenix Suns, sadece beş mağlubiyet yaşadı. Bu karşılaşmalardaki %73’lük galibiyet oranı, konferans genelindeki en yüksek ikinci oran. Bu da Durant’in bir kez daha All-Star karşılaşmasında yer almasında yeterli olacaktır.
Ön Alan Yedek: Anthony Davis, Los Angeles Lakers
Los Angeles Lakers‘ın sezona görkemli başlangıcının rüzgarı biraz dinse de de Anthony Davis gösterdiği performansla göz kamaştırmaya devam ediyor.
Bu sezon oynadığı 29 maçta 25.7 sayı – 11.4 ribaund – 3.4 asist ve 2.1 blok ortalamaları yakalayan Davis, ligin elit uzunlarından biri olmaya devam ediyor.
Wild Card Yedek: Jalen Williams, Oklahoma City Thunder
OKC Thunder‘ın 23 yaşındaki yıldızı Jalen Williams, sezonun geride kalan kısmında yıldızlık yolunda büyük bir adım atmayı başardı. Özellikle Chet Holmgren’in sakatlığının ardından performansını arttırarak oyuna iki yönlü katkı yapmaya devam eden Williams, 21.6 sayı – 5.9 ribaund – 5.0 asist ortalamalarıyla All-Star’ı hak eden bir performans sergiledi.
Wild Card Yedek: Anthony Edwards, Minnesota Timberwolves
Yaz dönemindeki Karl-Anthony Towns – Julius Randle takasının ardından konferans finallerine yükseldiği performansın uzağında kalan Minnesota Timberwolves‘ta Anthony Edwards, geçen sezonki seviyesinde kalan ender isimlerden. 25.3 sayı – 5.6 ribaund – 4.6 asist ortalamaları yakalayan Edwards, maç başına 9.9 denemede %41 ile yayın gerisinden en yüksek isabet oranı yakaladığı sezonu geçiriyor.
Doğu Konferansı Kısa Rotasyonu İlk 5:
Trae Young, Atlanta Hawks
Yaz döneminde yaptıkları Dejounte Murray takasıyla Trae Young’ın etrafına daha dengeli bir kadro kurmanın peşine giden Atlanta Hawks, bunun meyvelerini Trae Young’ın performansında almış gibi gözüküyor.
Şu ana kadar maç başına 12.0 asist ile kariyerinin en yüksek ortalamasını yakalayan Trae Young, sezonun ilk kısmında şut ritmini biraz kaybetmiş gibi gözükse de özellikle popülerliğiyle birlikte taraftar oylamasında Doğu Konferansının ilk beşinde yer alacaktır.
Donovan Mitchell, Cleveland Cavaliers
Donovan Mitchell, All-Star organizasyonunun yabancısı olan bir oyuncu değil. Ancak bu maçta ilk kez ligin en iyi takımının en iyi oyuncusu unvanıyla yer alacak.
Sezonun ilk kısmının en dominant takımı olan Cleveland Cavaliers‘a kendi istatistiklerinden fedakarlık yaparak liderlik eden Donovan Mitchell, takımınının ihtiyaç duyduğu anlarda sorumluluk almaktan hiç kaçmadı.
23.3 sayı – 4.6 ribaund – 4.6 asist ortalamalarıyla Mitchell, bu sezonki esas hedefi All-Star ilk beşi değil Cleveland ekibini 2016’dan sonra ilk kez şampiyonluğa taşımak olacaktır.
Doğu Konferansı Ön Alan İlk 5:
Jayson Tatum, Boston Celtics
Son şampiyon Boston Celtics‘in spekülasyon dolu bir yaz dönemi geçiren yıldızı Jayson Tatum, sezona muhteşem bir giriş yaptı. 29.0 sayı – 9.5 ribaund – 5.6 asist ortalamaları yakalayan Tatum, ribaund ve asist ortalamalarında kariyerinin en yüksek sayısına ulaşmış durumda.
Üç sayılık atışlarında da önceki sezona kıyasla daha keskin gözüken Tatum, kariyerinin en olgun basketbolunu oynuyor. Nikola Jokic çok ekstra bir sezon başlangıcı yapmasaydı MVP adayları arasında Tatum’ın sesini çok daha sık duyuyor olabilirdik.
Eline geçen her fırsatta en büyük hedefinin Boston’a üst üste ikinci şampiyonluğu getirmek olduğunu söyleyen Tatum ise şu ana kadar işlerin ilerleyişinden ve performansından fazlasıyla memnundur.
Giannis Antetokoumpo, Milwaukee Bucks
2024/25 sezonu Milwaukee Bucks için felaket gibi başlamıştı. İlk 10 maçın ardından Sixers ile birlikte konferansın dibinde yer alan Bucks’ta koç Doc Rivers’ın koltuğu tartışılmaya başlamıştı.
Ancak Milwaukee ekibi, yıldızı Giannis Antetokounmpo’nun insanüstü performansıyla puan tablosunda tırmanmaya başladı ve takımını 16-13’lük dereceyle konferansın beşinci sırasına kadar çıkardı.
32.7 sayı – 11.6 ribaund ve 6.0 asist ortalamaları yakalayan Giannis, kariyerinin en yüksek sayı ortalamasına ulaştı ve tıpkı Tatum örneğinde olduğu gibi Jokic’in insanüstü performansı sebebiyle MVP adaylığı çok da kuvvetli gözükmeyen oyuncular arasında yer alıyor.
Karl-Anthony Towns, New York Knicks
New York Knicks‘in yeni yıldızı Karl-Anthony Towns, Doğu konferansındaki ilk sezonunda ilk beşte yer alacak gibi gözüküyor.
Towns eklemesinin ardından Knicks’in geçen sezonki kadar iyi bir savunma takımı olmadığı ortada. Ancak KAT’ın varlığı New York ekibinin işin hücum tarafında bambaşka bir seviyeye çıkmasını sağlıyor.
Şu ana kadar 24.6 sayı – 13.7 ribaund – 3.5 asist ortalamaları yakalayan Towns, üç sayı çizgisinin gerisinden %45 ile kariyerinin en yüksek yüzdesini yakalamış vaziyette.
Doğu Konferansı Yedekleri
Kısa Yedek: LaMelo Ball, Charlotte Hornets
Charlotte Hornets sezonun ilk kısmını sakatlık sorunlarının da etkisiyle çok parlak geçemedi. Sakatlık sebebiyle bir süre takımdan ayrı da kalsa LaMelo Ball, bireysel anlamda kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçiriyor. 30.1 sayı – 5.3 ribaund – 7.4 asist gibi etkileyici ortalamalar yakalayan Ball’un All-Star maçında yer almamasının tek yolu, Hornets’in kötü performansı nedeniyle koçların onu göz ardı etmesi olacaktır.
Tyler Herro, Miami Heat
Miami Heat fazlasıyla çalkantılı bir sezon başlangıcını geride bırakıyor. Jimmy Butler hakkında çıkan takas söylentileri, kulübün resmi hesabında Pat Riley tarafından yalanlansa da performans anlamında şu ana kadar istikrardan uzak bir görüntü çizdiler.
Bu dönemde hücumda birinci opsiyon görevini üstlenen Herro, 23.8 sayı – 5.7 ribaund – 4.9 asist ile kariyerinin en yüksek ortalamalarını yakaladı ve Miami’nin play-off potasında kalmasındaki en büyük faktör oldu.
Ön Alan Yedek: Evan Mobley, Cleveland Cavaliers
Cleveland Cavaliers‘ın tarihi sezon başlangıcında x-faktör kesinlikle Evan Mobley’nin hücum tarafında değişen oyun anlayışıydı. Yeni koç Kenny Atkinson’ın Mobley’i hücum aksiyonlarının merkezine yerleştirmesiyle birlikte kariyerinin en yüksek sayı ortalamasını yakalayan uzun oyuncu (18.5), çift yönlü oyunuyla Cavaliers’ın başarısındaki temel taşların başında geliyor.
Ön Alan Yedek: Jaylen Brown, Boston Celtics
Son Finaller MVP’si Jaylen Brown, bu sezon yayın gerisinden zorlansa da (%32) 23.8 sayı – 6.0 ribaund – 4.7 asist ortalamaları yakaladı. Sayı ortalaması biraz gerilese de oyun yönlendirme yetenekleriyle çok bilinmeyen Brown, kariyerinde maç başına en fazla asist yaptığı sezonu geçiriyor.
Doğu konferansında Banchero, Embiid, Franz Wagner gibi arka alan oyuncularının yaşadığı sakatlıklar ve birazdan kendisine değineceğimiz Bam Adebayo gibi isimlerin formsuz görüntüsüyle Jaylen Brown yedekler arasında kendisine yer bulacaktır.
Ön Alan Yedek: Jalen Johnson, Atlanta Hawks
Seçimler arasında kanaat notu kullandığımız tek tercihe gelmiş bulunmaktayız. All-Star seçimleri sona erdiğinde hem Atlanta Hawks‘ın puan durumundaki yeri, hem de büyük ihtimalle popülerlik yarışında Bam Adebayo’nun gerisinde kalmasıyla Johnson’ın All-Star seçildiğini görmeyeceğiz.
Johnson’ın sezon başlangıcı itibarıyla önemli bir seviye atladığını ve Trae Young’ın ardından Hawks hiyerarşisinde ikinci sıraya oturduğunu belirtmek gerekiyor. Johnson, 19.8 sayı – 10.3 ribaund – 5.5 asist ortalamalarıyla En Çok Gelişim Kaydeden Oyuncu ödülünün de favorileri arasında.
Wild Card Yedek: Jalen Brunson,
24.5 sayı – 7.6 asist ile istatistikleri geçen sezona kıyasla biraz gerilemiş olsa da Jalen Brunson doğu konferansının hala en iyi oyun kurucuları arasında ve All-Star maçında New York Knicks‘i temsil eden ikinci oyuncu olacaktır.
Wild Card Yedek: Cade Cunningham, Detroit Pistons
Detroit Pistons‘ın geçen sezonki felaket performansı esnasında yetenekleri ziyan edilen isimlerin başında Cade Cunningham geliyordu. Değişen koç ekibinin ardından daha derli toplu bir görüntü çizen Pistons’ta Cade Cunningham da beklenen seviyeyi yavaş yavaş atlıyor gibi gözüküyor.
24.2 sayı – 9.7 asist – 6.9 ribaund ortalamalarıyla bir takımın birinci opsiyonu olabileceğini gösteren Cunningham, kariyerinde ilk kez All-Star maçında boy gösterecektir.
Basketbol gündemindeki en son gelişmeleri kaçırmamak için tıklayın!
by Eurohoops Team / info@eurohoops.net Eurohoops Türkiye’nin Instagram hesabını takip etmek i
2025-01-02T19:09:01+00:00 2025-01-02T19:09:01+00:00 2025-01-02T19:09:01+00:00. Can Bedel 02
Turkish basketball teams representing Türkiye in European competitions will take to the court for 15 matches this week across various tournaments. A to
HOME • TR (Turkish) • NBA news • Alperen Şengün’den Vasat Altı Maç, Houston’dan NBA Kupası’na Veda (VİDEO)